Een dakraam plaatsen of vervangen: zo doe je dat

Door een dakraam te plaatsen, maak je van een donkere, muffe zolder een fijne ruimte om in te slapen, werken of studeren. Met behulp van onderstaand stappenplan van Hubo kun jij eenvoudig zelf een dakraam plaatsen.

Een dakraam plaatsen of vervangen: zo doe je dat

De juiste plek om jouw (Velux) dakraam te plaatsen

Uiteraard is de eerste stap het bepalen van de grootte en de beste plek voor het dakraam. De positie van het dakraam heeft invloed op de ventilatie, het gebruiksgemak, het uitzicht en de hoeveelheid daglicht. Een goede richtlijn is dat een dakraam gemiddeld zo groot is als minstens tien procent van het vloeroppervlak van de betreffende ruimte. Daarnaast is het fijn als je zowel staand als zittend door het dakraam naar buiten kunt kijken en als je er goed bij kunt om het te openen en sluiten. Houd rekening met eventuele verdere verbouwingen, de toekomstige vloerhoogte en vluchtroutes.

In onderstaand stappenplan leggen wij je uit hoe je een dakraam kunt plaatsen dat meer dan negen dakpannen beslaat, in een dak met een normale hellingshoek.

Tips: 

  • Ga je je dakraam vervangen door een groot dakraam? Dan moet de balkconstructie van het dak aangepast worden. Vraag hiervoor eerst een vakman om advies.

  • Kijk goed na of je een vergunning nodig hebt om een dakraam te plaatsen. In de meeste gevallen kun je zonder vergunning een dakraam plaatsen aan de achterzijde van je dak.

  • Lees altijd de montagehandleiding van het dakraam door, want een Velux dakraam plaatsen bijvoorbeeld gaat misschien weer anders dan een ander merk dakraam plaatsen.

  • Gebruik geen mes om de verpakking van het dakraam te halen. Daarmee kun je krassen op het raam krijgen.
     

dakraam

Je (Velux) dakraam plaatsen

Dit heb je nodig: dakraam, potlood, winkelhaak, raveelbalken, duimstok, handzaag, koevoet, bat-ijzers met bat-spijkers, lange schroeven, schroefmachine, speedboormachine, decoupeerzaag, waterpas, haakse slijper, steenzaag, plamuur, plamuurmes, acrylaatkit, schuurpapier, grondverf, lak, rollers en kwasten.

Stap 1: teken de plek voor het dakraam op het dakbeschot af.

Stap 2: zaag twee raveelbalken op maat. Hiervoor meet je verticaal de afstand tussen de gordingbalken (horizontale balken van het dakbeschot) waar het raam komt. De dikte van de gordingen moet overeenkomen met de dikte van de raveelbalken. Past het dakraam binnen de gordingen? Dan kun je deze stap overslaan.

Stap 3: de gordingbalk die in de weg zit voor het dakraam zaag je op twee plekken door met een handzaag, waarna je hem met een koevoet weg kunt halen. De breedte van het dakraam plus de breedte van de twee raveelbalken is de ruimte die je vrij moet maken. Past het dakraam binnen de gordingen? Dan kun je deze stap overslaan.

Stap 4: met bat-spijkers maak je de bat-ijzers aan de uiteinden van de raveelbalken vast. Daarna bevestig je de raveelbalken verticaal met de bat-ijzers aan de gordingbalken en met lange schroeven aan de uiteinden van de doorgezaagde gording. Controleer met een winkelhaak of de raveelbalken haaks staan. Past het dakraam binnen de gordingen? Dan kun je deze stap overslaan.

Stap 5: zaag nu een gat van vijftig bij vijftig centimeter of groter in het midden tussen de raveelbalken in het dakbeschot. Door dit zogenaamde werkmansgat kun je voldoende dakpannen weghalen. Schuif de dakpannen omhoog om hen van de ophangnok te krijgen. Leg ze veilig weg, want je hebt ze later nog nodig.

Stap 6: boor op de hoeken van de plek waar het dakraam komt gaten door het dakbeschot. Controleer of er voldoende dakpannen verwijderd zijn en zaag dan het hele gat uit. 

Stap 7: haal het raam uit het frame. Druk hiervoor de pennen aan de binnenzijde van het scharnier in. 

Stap 8: zet het kozijn op het dak vast met bevestigingsbeugels. Hiervoor hoef je het dak niet op! Steek het kozijn gewoon door het gat in het dak en kijk met een waterpas of het recht zit. Ga je het dak wel op? Werk dan met een stevige steiger met opvangnet.

Stap 9: bevestig het onderste gootstuk, inclusief loodslab. Bevestig daarna de zijgoten door het lipje van het onderste stuk om te buigen.

Stap 10: monteer het bovendeel van het dakraam en zet dit vast met twee schroeven. Om het bovenste gootstuk te ondersteunen, plaats je een extra regel. Het gootstuk valt hierdoor niet te ver onder de dakpannen. Klik het bovenste gootstuk vast en buig het lipje van de zijgoten om.

Stap 11: leg indien mogelijk hele dakpannen terug en snij de overige benodigde dakpannen op maat met een haakse slijptol of recht met een steenzaag. Vergeet niet om hierbij een veiligheidsbril te dragen.

Stap 12: plaats het raam terug en controleer of het goed scharniert. 

Stap 13: schroef de binnenafwerking tegen het kozijn en plamuur daarna de schroefgaten dicht. Kit de naden dicht met acrylaatkit.

Stap 14: schuur het kozijn en zet het in de grondverf. Nog een keer schuren en daarna kun je het in de gewenste kleur lakken.
 

dakraam

Tips:

  • Houd er rekening mee dat er een dakpan naar beneden kan vallen. Waarschuw je huisgenoten en zet een deel van de tuin of de stoep af.

  • Zitten de dakpannen met stormklemmen vast? Verwijder deze dan eerst.

  • Verliest de dakpan door het op maat zagen zijn ophangnok? Bevestig de dakpan dan met een schroef in het dakbeschot. Laat het boorgat onder de loodslab vallen.

  • Laat de schroeven netjes in het hout verzinken met behulp van een verzinkboor of soevereinboor.

  • De snijkanten van de dakpannen kun je met een bijpassende dakverf aflakken.
     

dakraam

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen en meer tips.