Je eigen overkapping bouwen en plaatsen

Een terrasoverkapping maken is de perfecte oplossing als je vaker en langer van het buitenleven wilt genieten. Een overkapping bouwen en plaatsen doe je eenvoudig zelf met behulp van het stappenplan van Hubo.

Je eigen overkapping bouwen en plaatsen

Wel of geen vergunning nodig om een overkapping te bouwen?

Voordat je je terrasoverkapping gaat maken, is het belangrijk om te weten of je een vergunning moet aanvragen om een overkapping te plaatsen. Ook al ga je de overkapping in je tuin plaatsen, dan is het nog niet vanzelfsprekend dat dit zonder vergunning mag. Op de website van je gemeente kun je een vergunningscheck doen. In de meeste gevallen geldt dat je een overkapping zonder vergunning mag bouwen aan de achterkant van je huis. Als je aan de zijkant van je huis een terrasoverkapping wilt maken, gelden echter andere regels en de regels zijn nog strenger voor de voorkant van je woning.
 

Zelf overkapping maken

Je terrasoverkapping naar wens maken

Bij Hubo kies je zelf in welke maat, kleur en uitvoering je je terrasoverkapping wilt maken. Daarnaast kun je kiezen voor verschillende profielen, zoals ivoor wit (RAL 9001), wit of antraciet structuurlak, maar ook voor kunststof dakplaten in opaal of helder. Meet op hoe groot de ruimte is waar je de overkapping wilt bouwen en bestel bij Hubo een bouwpakket op maat. In onderstaand stappenplan leggen wij je uit hoe je een overkapping aan je huis kunt bouwen.

Tips:

  • Denk aan de regenwaterafvoer. Wanneer de overkapping schuin afloopt, loopt het regenwater vanzelf weg. Ga je voor een plat dak? Zorg dan voor een goede waterafvoer.

  • Vind je het lastig om het eindresultaat te visualiseren? Gebruik palen met touw of andere voorwerpen om het formaat na te bouwen in de tuin. Je kunt dan ook direct testen of je tuinmeubelen onder de overkapping passen.
     

terrasoverkapping

Je overkapping plaatsen

Dit heb je nodig: bouwpakket terrasoverkapping, betonpoeren, gatenzaag (40 mm), stift, waterpas, schep, schroefmachine, lange schroeven, polycarbonaat dakpanelen, afbreekmes en vochtregulerende tape.

Stap 1: boor met een gatenzaag gaten in het muurprofiel voor op de gevel. Houd een tussenafstand van tachtig centimeter aan.

Stap 2: markeer de plekken van de gaten op de gevel. Boor de gaten en bevestig het muurprofiel. Controleer of het muurprofiel waterpas zit.

Stap 3: plaats de verticale palen, de staanders, in de grond. De betonpoeren plaats je in de grond in een gat van minimaal veertig centimeter diep. De betonpoer zelf moet vijftien centimeter boven de grond uitsteken. Controleer of de betonpoer waterpas en stabiel staat en vul het gat daarna weer met zand.

Stap 4: monteer daarna de dakliggers. Verbind eerst met de dragende balken de staanders met elkaar. Boor een gat in de uiteindes van de dragende balken, plaats de dakliggers en schroef deze met een lange schroef vast. Werk eventueel met een inkeping in de staanders.

Stap 5: plaats daarna de dwarsbalken of middenstijlen. Begin op vijftig tot zestig centimeter (afhankelijk van de breedte van de dakpanelen) vanaf de hoekstijl met de eerste middenstijl en verspreid ze zo gelijkmatig over het dak.

Stap 6: met een afbreekmes maak je aan één open uiteinde van de dakpanelen een uitsparing van ongeveer twintig millimeter in beide opstaande randen.

Stap 7: breng op de paneeluiteinden een strook vochtregulerende tape aan.

Stap 8: leg de dakpanelen in de stijlen, waarbij de kant met de uitsparing bij het dakgootprofiel aan de voorkant van de overkapping zit. Monteer hierop het paneelprofiel.

Stap 9: werk de schroefkoppen weg met sierkapjes en monteer tot slot de eindplaten en afwerkpanelen.
 

terrasoverkapping

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie over een overkapping bouwen.