Tijd voor een toilet renovatie? Wij begeleiden je stap voor stap

Wist je dat het toilet één van de leukste ruimtes is om te verbouwen? Waarom? Omdat het een kleine ruimte is, waardoor je snel vooruitgang boekt en ziet. En omdat de toilet renovatie dan ook niet heel lang hoeft te duren. Wij zetten stap voor stap uiteen hoe dit zelf te doen.

toilet renovatie

Waar moet ik allemaal aan denken?

Ondanks dat het toilet een klein kamertje is, ontkom je er niet aan om een plan te maken. Er komt namelijk meer kijken bij het verbouwen van je toilet dan je in eerste instantie denkt. Er zijn een aantal dingen waaraan je kunt denken bij het verbouwen of opknappen van de wc:

⦁    Wil je een hangend of een staand toilet?
⦁    Voor welke tegels kies je?
⦁    Past er een fontein in je wc? Zo ja, wil je die dan ook één plaatsen?
⦁    Wat voor verlichting is mooi?
⦁    Wil je een afzuigsysteem in je toilet?
⦁    Welke kleur moeten het kozijn en de deur worden?
 

Stap voor stap je toilet verbouwen

In dit stappenplan houden we rekening met de keuze voor een hangend toilet. Dit omdat een hangend toilet een aantal voordelen heeft ten opzichte van een staand toilet. Een hangend toilet ziet er niet alleen mooier uit, maar neemt ook minder ruimte in beslag en is eenvoudiger schoon te maken.

Stap 1: de sloopwerkzaamheden
Een toilet renovatie begint altijd met sloopwerkzaamheden. Sloop eruit wat eruit mag. Denk aan tegelwerk, de huidige wc, het bijbehorende reservoir en het fonteintje. Ga hierin altijd voorzichtig te werk, zodat het bestaande leidingwerk intact blijft. Want aangezien een toilet een kleine ruimte is, is de kans groot dat je het bestaande leidingwerk gewoon opnieuw kunt gebruiken. 


Stap 2: inbouwreservoir plaatsen
De volgende stap bij het verbouwen van je wc, is het plaatsen van het inbouwreservoir. Meestal zijn inbouwreservoirs complete sets, zodat alles in één doos zit wat je nodig hebt wat betreft je nieuwe inbouwreservoir. Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor inbouwreservoirs van diverse merken, zoals Grohe, Geberit of Plieger.

1. Stelpoten afstellen
Bepaal de geschikte plaats voor het inbouwreservoir. Houd bij het plaatsen van het toilet rekening met 50 cm beenruimte aan de voorkant en 20 cm aan de zijkant. Bepaal vervolgens de hoogte van de poten. Het advies voor de ideale zithoogte is 45 cm. 

2. Muur aftekenen
Markeer op de muur waar het midden van het inbouwreservoir komt. Teken vervolgens twee horizontale lijnen op de muur op +- 100 cm hoogte en 114 cm hoogte. Monteer de muurbeugels en kijk of deze in het frame passen. 

3. Schroefgaten aftekenen
Plaats het frame op de gewenste plek en controleer of deze waterpas én in het midden staat. Tekens de boorgaten voor de muur en de vloer af. 

4. Schroefgaten boren
Boor de gaten voor, zowel in de muur als in de vloer. Plaats eventueel pluggen en zet het inbouwreservoir terug. 

5. Stelpoten bevestigen
Controleer of het frame waterpas staat en stel indien nodig de stelpoten nogmaals af. Bevestig de poten op de vloer, waarna je nogmaals controleert of het frame waterpas staat. 

6. Frame bevestigen 
Bevestig het frame tegen de muur en controleer of deze waterpas staat. Met een schroevendraaier en een steeksleutel stel je het frame eenvoudig af. 

7. Afvoerbocht plaatsen
Plaats de afvoerbocht in het frame en sluit deze aan op de afvoer. Klik de afvoerbocht vast met de meegeleverde sluiting. 

8. Waterafvoer aansluiten 
Sluit de hoekstopkraan aan op de waterleiding. Verleng de waterleiding eventueel, zodat je deze achter het inbouwreservoir kunt bevestigen. Teflon tape zorgt voor een waterdichte verbinding. 

9. Flexibele waterslang aansluiten 
Sluit de flexibele waterslang aan op de stopkraan. Sluit de hoekstopkraan en zet de installatie op waterdruk. Controleer of de aansluiting lekvrij is en sluit dan de flexibele waterslang ook aan op de vlotterkraan. 

10. Plaats tenslotte de inspectieschacht op het inbouwreservoir. 


Stap 3: de ombouw maken en plaatsen
Is het inbouwreservoir geplaatst? Dan wordt het tijd om de koof er omheen te bouwen. Op deze manier verwerk je het reservoir als het ware in de muur. Het beste gebruik je hiervoor MDF plaatmateriaal. Meestal zit wordt bij een inbouwreservoir ook een mal meegeleverd. Op deze mal zijn de doorvoeren van de afvoer getekend. Op deze manier kun je op de juiste plaats boren en gaten maken voor de afvoer en de duwplaat.

Meestal wordt een ombouw gemaakt van horizontale en verticale balken die aan de muur bevestigd worden. Op dit frame kan vervolgens de voorzetwand geplaatst worden. 
 

Toilet verbouwen

Stap 4: tegelen en het toilet plaatsen
Nu het toilet en de bijbehorende ombouw geplaatst zijn, is het de hoogste tijd om te gaan tegelen en het toilet te plaatsen. 

1. Breng voorstrijk aan om de tegellijm beter te laten hechten. 

2. Bereken/bekijk hoe je uitkomt met de tegels. Het is niet mooi om te eindigen met een heel smal stukje, Het is dan beter om te beginnen met een halve tegel. Aangezien in iedere vloer afwijkingen zitten, raden wij niet aan om vanaf de vloer te beginnen. Plaats een balk waterpas, schroef deze vast op de ombouw en begin vanaf daar met tegelen. 

3. Tegels aftekenen en snijden
Gaat het om tegels bij de uitsparingen? Teken de uitsparingen dan af op de tegels, om deze vervolgens te snijden. Gebruik zowel voor het snijden van de uitsparingen als het op maat snijden van de tegels een tegelsnijder

4. Lijm aanbrengen en tegels plaatsen
Breng met behulp van een lijmkam tegellijm aan op de wand. Druk de tegel met een licht draaiende beweging op zijn plaats in de tegellijm. Plaats tussen elke volgende tegel telkens twee tegelkruisjes. Wil je de bovenwand ook betegelen? Herhaal deze stap dan. 

5. Bovenkant ombouw betegelen
Meet de diepte van de koof en zaag de tegels op de juiste maat. Plaats lijm op de tegels en druk stevig aan. 

6. Muren betegelen
Herhaal stap 4 voor beide wanden.

7. Vloer betegelen en tegels voegen
Gebruik voor het betegelen van de vloer een drukvaste lijm. Verdeel de lijm met een lijmkam op de vloer en druk de tegel met een licht draaiende beweging op zij plek. Gebruik ook hier telkens twee tegelkruisjes. Laat de vloer een dag drogen. Hierna is het tijd om te voegen. Voordat je het voegmiddel aanbrengt, maak je de tegels schoon.

8. Uitwassen
Laat het voegmateriaal even drogen en was met een spons het overtollige middel van de tegels weg. Laat de wand/vloer even drogen en was hem dan nogmaals na. Haal de laatste laag voegmateriaal weg met een droog doekje.

9. Aan- en afvoerbuizen plaatsen
Sluit de afvoer en toevoerbuizen aan op het wandcloset. Teken de buizen af langs de randen. Druk beide buizen zo ver mogelijk in de valpijp en de afvoerbocht. Teken de buizen af langs de tegels en zaag de afstand tussen beide lijnen van de buizen af. 
Schroef de twee draadeinden in het wc-element en laat ze vanaf de tegels zeven centimeter uitsteken. Plaats tenslotte de isolatiemat en de buizen in het element. 

10. Wandcloset plaatsen
Om ervoor te zorgen dat je het wandcloset stevig kunt aandrukken, smeer je de buizen in met zeepsop. Schuif de ring en huls over het draadeind en zet het wandcloset vast met twee moeren. 

11. Bevestig de toiletbril met de meegeleverde moeren op het wandcloset.

12. Bedieningsplaat installeren
Snijd de inspectieschacht met een stanleymes weg. Plaats het montageframe tegen de inspectieschacht en schroef vast. Zet vervolgens de hoekstopkraan open en sluit het luchtslangetje aan op de luchtklep. Monteer vervolgens de bedieningsplaat en test het toilet. 

13. Afkitten maar


Stap 5: fonteintje en eventuele accessoires plaatsen
Je bent aangekomen bij de laatste stap van de wc/toilet renovatie. De finishing touch: het plaatsen van het fonteintje en de eventuele accessoires. Vaak zit in de verpakking bij het fonteintje een handige montagehandleiding.

1. Teken de boorpunten af op de muur. 

2. Gebruik een speciale tegelboor voor het boren van gaten om te voorkomen dat de tegels breken. Boor met een steenboortje vervolgens door de muur en plaats de meegeleverde kelbouten. 

3. Kit de achterkant van de fontein in voor je deze plaatst. Druk hem stevig aan en bevestig met de meegeleverde bouten. 

4. Plaats de gootsteenafvoer en zet deze vast met een waterpomptang. Zorg ervoor dat je de juiste volgorde aanhoudt qua ringen. 

5. Sluit de sifon aan en sluit het afvoerstukje met de afdekring aan de afvoer. Monteer de sifon hieraan vast. 

6. Sluit vervolgens de kraan aan en draai deze vast met het meegeleverde sluitstuk.

7. Monteer de waterslang aan de leiding en aan de kraan. Gebruik teflontape om deze waterdicht te bevestigen. Zet het water aan en test of het fonteintje werkt. 

De klus is geklaard, je bent klaar met het verbouwen van je toilet.
 

Toilet plaatsen

Hubo helpt

Hubo helpt je graag met je toilet renovatie. Wij hebben alles in huis wat jij nodig hebt bij het verbouwen en/of opknappen van je wc. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt of neem vrijblijvend contact met ons op.