Stap voor stap een kippenhok met kippenren maken

Wil je kippen gaan houden in je tuin? Dan vertellen wij hoe je stap voor stap een kippenhok met kippenren kunt maken. Maar, voordat je hiermee begint, moet je met een aantal belangrijke zaken rekening houden. In dit artikel vertellen we je graag meer.

Stap voor stap een kippenhok met kippenren maken

Wat zijn de regels?

Heb je een boerderij of woon je ergens achteraf? Dan is het geen probleem om kippen te gaan houden. Maar woon je in een woonwijk? Dan zijn hier in de meeste gemeenten regels aan gebonden. In sommige wijken is het misschien niet eens toegestaan om kippen te houden of er geldt een maximum aantal te houden kippen. Doe dus, voordat je een kippenhok gaat maken, voor de zekerheid eerst navraag bij de gemeente.
 

kippenhok

Het kippenras

Is het toegestaan om kippen te houden? Maak dan een juiste keuze wat betreft het kippenras. Het kiezen van een kippenras hangt voornamelijk af van het doel wat je voor ogen hebt. Wil je kippen houden voor de sier? Er zijn verschillende soorten rassen sierkippen. Wil je de kippen voor hun eieren houden? Dan is de gewone legkip een ideaal ras. Heb je een erg kleine tuin, maar wil je toch graag kippen houden? Kies dan voor de krielkip. Dit is een kippenras dat kleiner is van formaat en dus ook minder ruimte nodig heeft.
 

Wat heb ik nodig voor het maken van een kippenhok?

Voordat je weet welke materialen je allemaal nodig hebt om een kippenhok met kippenren te maken, is het van belang om een goede bouwtekening te maken. Een goede bouwtekening is namelijk het halve werk. Zorg daarom dat je over een duidelijke tekening inclusief de bijbehorende afmetingen beschikt. Qua afmetingen moet je denken aan drie vierkante meter per kip. Voor het nachthok is één vierkante meter per drie kippen voldoende.
 

kippenhok

Stap voor stap een kippenhok met kippenren maken

Voordat je start met het maken van een kippenhok, moet je een geschikte plek kiezen. Elk hok moet zon en schaduw kunnen krijgen. 

Stap 1: meten
Begin met het overzetten van alle maten van de bouwtekening op het hout. Zaag vervolgens al het hout op maat met bijvoorbeeld een handzaag of een cirkelzaag

Stap 2: schuren
Heb je al het hout op maat gezaagd? Dan is het tijd om alles te schuren. Dit kan met een schuurmachine of gewoon met de hand. Begin altijd met wat grover schuurpapier en werk af met een fijnere korrel. Vergeet ook de kopse kanten niet. 

Stap 3: de basis
Het is tijd om de basis in elkaar te zetten. Het is slim om te beginnen met een frame van vier houten hoekpalen die door middel van horizontale planken of balkjes met elkaar worden verbonden. Op deze manier ontstaat er als het ware het geraamte van een rechthoek. 

Stap 4: de bodemplaat
Bevestig op ongeveer 1/3e vanaf de onderste dwarsdelen een nieuw dwarsdeel aan de binnenkant van iedere zijde. Hier monteer je vervolgens de bodemplaat op. 

Stap 5: de zijkanten 
Voor de zijkanten kun je óf complete panelen/platen óf losse planken gebruiken. Begin met het dichtmaken van de rechterzijde en de achterkant. Maak in de rechterzijde een opening, zodat de kippen via daar naar buiten kunnen. Laat de overige kanten nog even open. 
Alles wat zich onder de bodemplaat bevindt, hoef je niet te bekleden. Dit wordt namelijk straks een scharrelruimte voor de kippen. 

Stap 6: het leggedeelte maken
Ben je van plan om legkippen aan te schaffen? Dan moet je ervoor zorgen dat de kippen ergens hun eitjes kwijt kunnen. Maak hiervoor een speciaal leggedeelte. Dit kan eigenlijk door grofweg bovenstaande stappen weer een keer te volgen, maar dan in het klein. Maak een raamwerk, voorzie het raamwerk van een bodemplaat en maak de zijkanten dicht. Houd één zijde open, zodat het leggedeelte aan het hok kan worden bevestigd. 

Stap 7: monteer het leggedeelte
Monteer het leggedeelte aan de linkerkant van het hok met behulp van schroeven en een schroefmachine. Zorg dat de bodem van het kippenhok en het leggedeelte zich allebei op dezelfde hoogte bevinden. 
Werk daarna de resterende ruimte af op dezelfde manier als je eerder bij de andere zijden hebt gedaan. 

Stap 8: een deurtje
Om het kippenhok straks schoon te kunnen maken, is een deurtje erg handig. Maak het deurtje in de voorzijde van het hok. Hoe je het deurtje maakt, is afhankelijk van welke materialen je hebt gebruikt. 

a) Panelen of platen
Heb je gebruikgemaakt van panelen of platen? Dan zaag je het deurtje hier eenvoudig uit. Dit deurtje monteer je vervolgens aan de voorzijde van het hok. Bevestig het deurtje op de juiste plek met scharnieren en bijpassend sluitwerk

b) Losse planken
Wanneer je koos voor losse planken, is het maken van een deurtje iets ingewikkelder. Dan moet je namelijk eerst een kozijn maken. Dit kozijn monteer je in de voorzijde van het kippenhok. In dit kozijn bevestig je het deurtje. Het deurtje maak je van een stuk plaat of een aantal aan elkaar bevestigde planken. Gebruik ook bij dit deurtje scharnieren en bijpassend sluitwerk. 
Wil je een raam in het kippenhok maken? Doe dit dan op dezelfde manier als het deurtje. Monteer er wat kippengaas achter, zodat de kippen niet kunnen ontsnappen en er ook geen indringers binnen kunnen. 

Stap 9: het dak
Alle wanden van het kippenhok zitten in elkaar. Nu mag je beginnen met het dak. Maak een dak van een dakplaat en vergeet ook niet het leggedeelte te voorzien van een dak. 
Bekleed de dakplaat voor extra bescherming met shingles of kant-en-klaar dakleer met leislag. Lijm dit vast én zet het ook vast met wat dunne nagels of nietjes. 
Tip: het is slim om het dak van het leggedeelte zo te maken dat het afneembaar is. Zo kun je eenvoudig bij de eieren. 

Stap 10: kippenren maken
En dan is het nu tijd voor het maken van de kippenren. Een kippenren bestaat net als het kippenhok uit een raamwerk. Hoe groot je de kippenren wilt maken, is aan jou en de ruimte die je beschikbaar hebt. Zorg ervoor dat de kippen genoeg ruimte hebben om lekker te scharrelen. 
Bekleed het raamwerk eerst met kippengaas (met behulp van nietjes of draadkrammen) en bevestig het raamwerk dan aan het kippenhok. Bekleed ook de bovenkant van de kippenren met gaas, om ongewenst bezoek buiten de ren te houden. 

Stap 11: de loopplank en het interieur
De buitenkant van het kippenhok is klaar. Nu is het tijd voor een loopplank en het interieur. Maak de loopplank van een stuk plank met wat dwarslatjes, zodat de kippen niet wegglijden als ze op de plank lopen. Zorg ervoor dat de loopplank goed in de eerder gemaakte opening past. Maak de loopplank niet te kort en te steil. 

Een belangrijk aspect van het interieur is de zitstok. Je bevestigt één of meerdere (afhankelijk van de grootte van het kippenhok en het aantal kippen) zitstokken op een minimale hoogte van 30 cm boven de vloer. 

Het leggedeelte kun je eventueel ook in meerdere gedeeltes verdelen door middel van tussenschotjes.
 

kippenhok

Hubo voor advies

Voor het maken van een kippenhok met kippenren heb je een heleboel materialen nodig. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je helpen door één van onze professionele medewerkers.