Zelf je tuin aanleggen en bestraten: wij vertellen je hoe!

Wil je je tuin gaan aanleggen? En wil je dit (grotendeels) zelf gaan doen? Houd dan in je achterhoofd dat een goede voorbereiding het halve werk is. Het aanleggen van een nieuwe tuin vergt veel meet- en denkwerk. Wij vertellen je stap voor stap hoe je de aanleg van je tuin en het bestraten het beste kunt aanpakken.

Zelf je tuin aanleggen en bestraten: wij vertellen je hoe!

Stap 1: een goed ontwerp voor de aanleg van je tuin

Wil je een tuin aanleggen? Dan is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de bestemming en de indeling van je tuin. Waar wil je het terras aanleggen? Moet er een speelplek komen voor kinderen? Wil je de tuin van gras/beplanting voorzien? Is er ruimte en nood aan een vijver? Allemaal zaken die je op voorhand overloopt voordat je aan de concrete aanleg van je tuin begint. Houd bij het ontwerpen van je tuin ook rekening met je budget.

Houd bij het maken van het ontwerp rekening met het volgende:

  • Oriëntatie van je tuin is met name belangrijk voor de beplanting. Planten die veel zon nodig hebben, moet je die zon wel geven.

  • Aangezien een tuin echt een verlengde van onze woning is, is het slim om op de verhoudingen te letten bij het aanleggen en betegelen van je tuin. Kies voor kleuren die bij elkaar passen, zodat het een harmonieus geheel wordt.

  • Wat voor soort tuin wil je gaan aanleggen? We maken onder andere onderscheid tussen een moderne tuin, klassieke tuin, landelijke tuin of een loungetuin. Bij elke tuinsoort hoort weer andere bestrating en beplanting.

  • Heb je weinig tijd voor onderhoud of geen groene vingers? Houd hier dan rekening mee in je ontwerp. Ben je juist een enthousiaste tuinier? Dan is een moestuin misschien wel erg leuk. 


Zorg dat je alles goed ingemeten hebt, zodat dit tuinontwerp jouw houvast is bij het aanleggen en bestraten van je tuin. 
 

aanleggen tuin

Stap 2: beplanting en bestrating uitzoeken

Nu het tuinontwerp helemaal af is, kun je beginnen met één van de leukste stappen: het uitzoeken van de terrastegels/tuintegels en de beplanting. Let bij het maken van je keuze qua beplanting op de eigenschappen. Hoe groot wordt de plant? Op welke bodem groeit de plant? Wat is de bloeiperiode? Heeft de plant veel water nodig? En vraagt de plant om veel onderhoud? Het is het mooiste om bij de aanleg van je tuin een mix te maken van planten met verschillende bloeiperiodes. Zo heb je het hele jaar door een mooie, bloeiende tuin.

Heb je geen groene vingers, maar wil je toch graag een mooi stuk gras in je tuin? Het kunstgras van tegenwoordig is nauwelijks meer van echt gras te onderscheiden. En het is erg onderhoudsvriendelijk. 

Bestrating is er in veel verschillende soorten en maten. Heb je de keuze gemaakt? Zorg dan dat je voor het betegelen de benodigde materialen als geel zand of snelcement ook in huis hebt. 
 

Stap 3: renoveren of een nieuwe tuin aanleggen? Denk aan de basis!

Gaat het om een renovatie van je bestaande tuin? Zorg er dan voor dat je eerst alle oude onderdelen van je tuin verwijdert, zoals bestrating, beplanting, gras, etc.

Breng daarna, voordat je start met de aanleg van je nieuwe tuin, vruchtbare grond aan zodat de nieuwe beplanting in optimale omstandigheden kan groeien. De bodem is namelijk de basis van je tuin. Planten, bomen, gras, bloemen zijn allemaal afhankelijk van voedingsstoffen, lucht en water. Daarom is het cruciaal om een evenwichtige bodem met een goede structuur te hebben. Wanneer je tuin helemaal aangelegd is, kan je bemesting toevoegen om de kwaliteit van de bodem op peil te houden. 
 

Stap 4: tuin bestraten en het terras aanleggen

1. Graaf de grond 15 tot 20 cm uit waar je de tuintegels wilt gaan leggen. 

2. Breng een laag geel zand aan. Geel zand vormt een goede basis voor de fundering, waardoor je verzakking van de tuintegels kunt voorkomen. 

3. Tril het zand goed aan met een trilapparaat en strijk het gele zand daarna glad.

4. Zorg altijd voor een goede afloop. Je wilt natuurlijk wel dat het water goed wegloopt. Houd voor een goede afloop een verval van 1 cm per meter aan. 

5. Begin bij het bestraten van je tuin altijd met de opsluitbanden. Deze zorgen ervoor dat de tuintegels/terrastegels goed op hun plek blijven liggen. Plaats de opsluitbanden om de tuinbestrating heen, dus op de rand waar de bestrating moet stoppen. Tik de opsluitbanden voorzichtig aan met een rubberen hamer. Zorg ervoor dat de opsluitbanden net wat lager liggen dan de tuintegels. 

6. Nu kun je beginnen met het uiteindelijke bestraten van je tuin en terras. Werk bij het betegelen van je tuin altijd van buiten naar binnen. Houd de waterpas altijd binnen handbereik. Zorg ervoor dat er ongeveer 3 mm ruimte tussen de tegels zit. 

7. Vul tenslotte de kieren op met voegzand. Strooi een ruime hoeveelheid voegzand uit over de aangelegde bestrating. Veeg het zand met een bezem uit over de zichtbare voegen en kieren. Laat het overige zand nog minimaal een week liggen en veeg regelmatig. 
 

tuin aanleggen

Stap 5: beplanten maar

Stap 5 is de laatste stap van het aanleggen en bestraten van je tuin/terras. Het is tijd voor de beplanting. Na het plaatsen van de struiken, bomen, planten en het gazon is het proces van de aanleg van je tuin afgerond. Hoe alles beplant moet worden, is afhankelijk van de soort beplanting die je kiest. Dit staat duidelijk aangegeven op de gebruiksaanwijzing van de plant/struik. 

De belangrijkste stappen zijn afgerond, de basis is rond. Maar het aanleggen van je tuin kan natuurlijk nog veel verder gaan dan bovengenoemde stappen. Denk aan verlichting, een overkapping, grind, zithoek, buitenkeuken, speeltoestel, etc. 
 

Hubo helpt

Voor de aanleg van je tuin en het terras ben je bij Hubo aan het juiste adres. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en ervaar onze uitgebreide mogelijkheden. Onze medewerkers staan voor je klaar met een goed advies.