Gazon onderhoud: van graszaad zaaien en sproeien tot het gazon verticuteren en beluchten

Wil je je gazon in je tuin mooi groen houden? Dan is regelmatig onderhoud aan je gazon noodzakelijk. Belangrijke stappen bij gazon onderhoud zijn: het gazon verticuteren, graszaad zaaien, het gazon sproeien, maaien, kalk strooien en bemesten. Wij vertellen je hoe je het beste onderhoud aan je gazon pleegt.
 

Gazon onderhoud: van graszaad zaaien en sproeien tot het gazon verticuteren en beluchten

Onderhoud van het gazon

De staat waarin het gras verkeert, bepaald waar je gazon aan toe is. Voer onderstaand stappenplan uit voor een mooi gazon.
 

1. Gazon verticuteren

Een belangrijk stap bij gazon onderhoud is het verticuteren van je gazon. Is je gazon dun, heeft het kale plekken of zit het vol onkruid? Dan wordt het de hoogste tijd om je gazon te verticuteren. Door het gazon te verticuteren, kan het daarna weer ademen en komt het (regen)water weer bij de wortels van je gras terecht.
 
Verticuteren betekent eigenlijk dat je een harde laag van mos of plantaardig afval van je gazon verwijdert. Vooral na de wintermaanden zit je gazon vaak vol met mos. Het verticuteren van je gazon doe je met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Na het verticuteren kan je gazon goed herstellen en blijft de bodem in topconditie. 

Wanneer gazon verticuteren?

Het verticuteren is een intensieve behandeling van je gazon. Verticuteer je gazon daarom niet meer dan één keer per jaar. Dit kan zowel in het voorjaar als in het najaar. 

Heb je maar kleine kernen vuil/kleine plekken met mos in je gazon? Dan is verticuteren meestal niet nodig. Het beluchten van je gazon biedt dan de oplossing. Een gazon kun je gewoon beluchten met de verticuteerhark die je bij het handmatig verticuteren ook gebruikt. 
 

verticuteren

Een gezond gazon heeft zuurstof en lucht nodig om goed te kunnen groeien én om de mooie groene kleur te behouden. Een gazon vervilt gedurende het jaar en dan met name in de winter. Dit houdt in dat de materialen aan elkaar gaan klitten. Vervilting zorgt ervoor dat de grond dichtslaat en er een laag mos tussen het gras ontstaat. Met als resultaat dat het gras op deze plekken stopt met groeien. De oplossing is het gazon beluchten.

Door het gazon te beluchten zorg je voor extra toegangswegen voor lucht en licht. Het gazon belucht je door diepe gaten te prikken in de grasmat. Op deze manier zijn de wortels van je gazon weer in staat om voldoende voedingsstoffen en water op te nemen, waardoor het zich blijft ontwikkelen. 

Wanneer gazon beluchten?
Oogt de grasmat niet meer mooi, kleurt deze bruin of heeft hij een doffe kleur? Dan kun je deze plekken beluchten. Dat is dus niet afhankelijk van het voorjaar of najaar. 
 

2. Graszaad zaaien

Na het verticuteren van het gazon ontstaan er mogelijk kale plekken. Maar schrik niet, want door graszaad te zaaien is het binnen een paar weken weer een prachtige volle mat. Het gazon moet je zorgvuldig inzaaien. Na het zaaien van het graszaad is het belangrijk om je gazon voortdurend te sproeien. Sproei tot ruim na het kiemen van de graszaden.

Graszaad om een nieuw gazon te zaaien of om de herstelplekken te zaaien, is verkrijgbaar bij Hubo. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze en kunnen je precies vertellen hoeveel graszaad je per m2 nodig hebt om jouw mooie gazon te zaaien. 
 

gras zaaien

3. Kalk

Elk gazon heeft kalk nodig. Een te lage pH-waarde van de bodem zorgt ervoor dat je gazon niet optimaal is. Mooie gazons hebben namelijk één ding gemeen: de juiste zuurgraad. De juiste zuurgraad bereik je door kalk op je gazon te strooien. 

Wanneer kalk strooien?
Vaak is het voldoende om je gazon één keer per jaar van kalk te voorzien. Dit doe je meestal in het voorjaar. Hoeveel kalk je op je gazon moet strooien, is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem. 
 

4. Gazon bemesten

 Door je gras te maaien, verdwijnen belangrijke voedingsmiddelen uit het gras. Dit tekort moet je zelf aanvullen door je gazon te bemesten. Voor het bemesten van je gazon gebruik je het beste organische meststoffen.
 
Wanneer bemesten?
Je bemest je gazon het beste in het vroege voorjaar, dus in maart/april. Met de stijgende temperatuur zorgt de combinatie met mest ervoor dat het gras weer omhoog wil komen. Het tweede bemestingsmoment is in juni/juli. Met dit moment help je jouw gazon de (hete) zomer door. De laatste keer in het jaar dat je bemest is in september/oktober. Op deze manier probeer je mosvorming in de winter te voorkomen. 
 

5. Maaien

Alle bovenstaande werkzaamheden voor het onderhoud van een prachtig groen gazon zijn afgerond. De volgende stap die daarna belangrijk is, is regelmatig maaien zonder het gras te kort te maken. Het grasafval kan worden opgeruimd, maar het is beter om het uitgeharkt te laten liggen, waardoor het gazon extra voeding krijgt.

gazon onderhouden

6. Gazon sproeien

Ondanks dat het Nederlandse klimaat perfect is voor een mooi, groen gazon, is het sproeien van je gazon onoverkomelijk. Een gazon moet voldoende water hebben om een goed wortelsysteem te ontwikkelen én te blijven behouden. 

Wanneer gazon sproeien?
Vooral in het voorjaar en tijdens de zomermaanden, in de periodes dat het niet voldoende regent, is het belangrijk om je gazon te sproeien met een sproeier. Sproei je niet voldoende? Dat krijg je een gele grasmat en ontwikkelt het onkruid zich in een razend tempo.
 

tuin sproeien

Naar Hubo voor jouw gazon onderhoud

Bij Hubo hebben we alles voor het onderhoud van jouw gazon. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door onze professionele medewerkers. Samen gaan we voor een groen gazon.