Een verwarming ontluchten en bijvullen doe je zo

Een radiator die borrelt of tikt, het is een vervelend geluid maar het goede nieuws is: het kan geen kwaad én het kan eenvoudig verholpen worden. De verwarming ontluchten is een klusje dat niet veel tijd vergt maar wel een groots resultaat heeft. Volg onderstaand stappenplan en je zit er binnenkort weer warmpjes bij!

verwarming bijvullen

Waarom je verwarming ontluchten belangrijk is

Hoe kan het dat de radiator ineens gaat borrelen of tikken? Waarom was dat eerst niet zo en nu wel? Dat heeft te maken met luchtbellen die in de cv-installatie komen. Hoe die daar komen? Goede vraag! Om verschillende redenen kan de waterdruk in je cv-installatie zakken. Bijvoorbeeld doordat het expansievat of de automatische ontluchter niet goed meer werken of doordat er ergens iets lekt. Wanneer de waterdruk in je cv-installatie te laag is, is het tijd het water bij te vullen. Maar door het bijvullen kan er lucht in het leidingstelsel komen. Dat merk je doordat…juist, doordat de radiator gaat tikken of borrelen. En dat kun je maar op één manier verhelpen: de verwarming ontluchten.

Dat ontluchten is erg belangrijk. Niet alleen om van het geborrel en getik af te komen, maar ook om energie te besparen. Dat klinkt misschien niet meteen logisch, maar dat is het wel! Door de aanwezige luchtbellen kan de verwarming namelijk niet goed meer opwarmen. Het gevolg hiervan is dat je harder of langer moet stoken om een ruimte warm te krijgen. Dat kost veel energie. En dat is niet alleen minder fijn voor het milieu, maar ook voor je wooncomfort en je portemonnee!
 

Vul je verwarming bij

Benodigdheden: emmer, vulslang en eventueel een handdoek.

Controleer altijd eerst de waterdruk van je cv-installatie, voordat je gaat ontluchten. De waterdruk van je cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar staan. Je leest dit cijfer eenvoudig af op het display van je ketel. Als de druk te laag is, kan het water niet goed meer rondgepompt worden en zal de cv uitvallen of het water niet goed warm meer worden. Het water moet dan bijgevuld worden. Een klusje dat al in vijf minuten geklaard kan worden als je onderstaand stappenplan volgt:

Stap 1: Draai de thermostaat omlaag en wacht tot de cv-ketel afgeslagen is (of trek de stekker van de ketel uit het stopcontact).
Stap 2: Pak de vulslang en bevestig deze aan de waterkraan.
Stap 3: Draai de kraan open en wacht tot de slang vol is. Houd je duim op het andere uiteinde van de slang. Draai de kraan weer dicht als de slang vol is.
Stap 4: Bevestig nu de andere kant van de vulslang aan de speciale vulkraan. Deze vind je altijd in de buurt van de ketel of het expansievat.
Stap 5: Zet nu eerst de waterkraan open en vervolgens de vulkraan.
Stap 6: Sluit de vulkraan als de drukmeter ongeveer 1,8 bar aangeeft.
Stap 7: Sluit daarna pas de waterkaan af en laat het overtollige water in een emmer weglopen.

Omdat er belletjes ontstaan kunnen zijn door het bijvullen, is het nu tijd om de verwarming te ontluchten. Let op: na het ontluchten van je verwarming dien je het water nóg een keer bij te vullen!
 

Tips:

1. Vul je ketel minstens één keer per jaar bij. Bij een oudere ketel zal het waarschijnlijk twee keer per jaar nodig zijn. Is het vaker nodig? Dan is er misschien sprake van een lekkage en kun je het beste een verwarmingsmonteur inschakelen om dit na te kijken.
2. Boilers hoeven nooit bijgevuld te worden.
3. De waterdruk kan ook te hoog zijn. We spreken van te hoog als de drukmeter meer dan 2 bar aangeeft. Dit kan tot onnodige slijtage aan de pomp en de leidingen leiden. Verlaag de druk door de verwarming te ontluchten.
 

Verwarming bijvullen

Ontlucht je verwarming

Benodigdheden: ontluchtingssleutel en handdoek.

De ochtend, nog voordat je cv-ketel aanspringt, is de beste tijd om je verwarming te ontluchten. Dat doe je zo:

Stap 1: Zet de thermostaat laag.
Stap 2: Draai de radiatorkranen van de radiators die je gaat ontluchten dicht.
Stap 3: Er zijn speciale ontluchtingssleutels te koop om je verwarming te ontluchten. Deze passen maar op één plek boven aan de zijkant op je radiator. Zet de sleutel daarop en draai rustig open. Wacht totdat er water meekomt. Dat is een teken dat de lucht eruit is.
Stap 4: Als er geen lucht meer uit de radiator komt, kun je de ontluchtingssleutel weer terugdraaien naar de beginstand en het ontsnapte water oppoetsen.
Stap 5: Nu kun je de radiatorkranen weer opendraaien en de thermostaat weer hoger zetten.
Stap 6: Alleen nog even de waterdruk bijvullen en je bent er weer een hele tijd vanaf! Doe dit nadat de ketel weer zo’n tien minuten gedraaid heeft. Hierdoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen.
 

Tips:

1. Begin altijd beneden als je de verwarming gaat ontluchten en ga met de leidingen mee om te eindigen met de radiatoren boven. Warme lucht stijgt namelijk op, waardoor resterende lucht het hoogste punt van de installatie zal zoeken. Vervolgens kun je het expansievat ook nog ontluchten.
2. Ontluchtingsventielen zitten nooit onderin de radiator. Dan zijn het aftappers.
3. Niet iedere radiator heeft een ontluchtingsventiel. Kun je hem niet vinden bij de radiatorkraan of op de andere kopse kant? Ga dan door naar de volgende radiator.
4. Als je het tikken alleen bij het aan- en uitzetten van de verwarming hoort, komt dit waarschijnlijk door het krimpen en uitzetten van metalen.
5. Probeer het water zo snel mogelijk op te vangen. Het is vaak vies of roestig en kan lelijke vlekken achterlaten.
 

Kraantje verwarming

Vraag onze vakmensen om advies

Ondervind je toch problemen bij het bijvullen van de verwarming of bij het ontluchten? Schroom dan niet om ons om professioneel advies te vragen. Dat kan zowel telefonisch of door een bezoek te brengen aan de dichtstbijzijnde vestiging.

Dit heb je nodig: