Wat komt er kijken bij het verplaatsen van een stopcontact?

In veel oudere huizen zitten de stopcontacten nog op hoogte. Zou je deze liever dichter bij de vloer hebben? Een stopcontact verplaatsen kun je gemakkelijk zelf. Bekijk onderstaand stappenplan van Hubo en begin direct.

Wat komt er kijken bij het verplaatsen van een stopcontact?

Kun je het nieuwe stopcontact overal plaatsen?

In principe kun je een nieuw stopcontact overal plaatsen, maar er zijn een aantal ongeschreven regels. De PVC buis met daarin de elektriciteitsdraden moeten altijd in een rechte, verticale lijn richting het plafond lopen. Ook als de buizen horizontaal lopen, moet je deze zo hoog mogelijk en zo dicht mogelijk bij het plafond maken. Dus eerst verticaal naar boven en dan pas horizontaal. Waarom? Je kunt dan later – als de muur weer dicht is – vrij nauwkeurig inschatten waar de leidingen lopen. Wil je een schilderij ophangen? Dan hoef je niet bang te zijn dat je in een leiding boort.

Tips: 

  • Je hebt inbouw stopcontacten en opbouw stopcontacten. Inbouw stopcontacten vallen in de muur weg.

  • Van iedere ruimte moeten de lichtpunten, stopcontacten en schakelaars bij elkaar komen in minstens één centraaldoos. Is dat bij jouw huis nog niet en ga je toch leidingen verleggen? Leg dan ook meteen een centraaldoos aan. 

  • Het is fijner om met zijn tweeën een stopcontact te verplaatsen dan alleen.
     

stopcontact verplaatsen

Je stopcontact verplaatsen? Zo doe je dat!

Dit heb je nodig: spanningzoeker, schroevendraaier, striptang, hamer, steenbeitel, inbouwdoos, gatenboor, PVC buis, zaag, sleuvenzaag, slof, cement of mortel, waterpas en installatiedraad (bruin, blauw en geel/groen).

Stap 1: zet de stroom van de betreffende groep uit in de meterkast. Controleer met een spanningzoeker of het gelukt is.

Stap 2: maak het stopcontact dat je wilt verplaatsen los met een schroevendraaier. Verwijder ook het afdekraam.

Stap 3: schroef de schroefjes waarmee de inbouwdoos vastzit los. Als ze ongeveer een halve centimeter loszitten, kun je de inbouwdoos draaien en een stukje uit de muur halen. Let op: de draden zitten er nog aan vast!

Stap 4: maak de draden los. Dat doe je door of de schroefjes los te draaien of het klemmetje in te drukken en de draad eruit te trekken.

Stap 5: ga op zoek naar de centraaldoos van de ruimte. Meestal zit er een plafond- of hanglamp op gemonteerd. Door in de inbouwdoos te kijken, zie je vaak een beetje in welke richting de draad loopt. Heb je de centraaldoos gevonden? Maak hem dan open of verwijder eerst de lamp zodat je alle draden ziet. 

Stap 6: vraag om hulp en laat iemand kijken of de draden in de inbouwdoos bewegen, terwijl jij één voor één de draden in de centraaldoos beweegt. Heb je de draden uit de inbouwdoos gevonden? Maak ze los uit de lasklemmen en trek ze er dan helemaal uit. 

Stap 7: bevestig aan één van de draaduiteinden in de centraaldoos een nieuwe draad. Strip hiervoor de uiteinden van de draden ongeveer een centimeter en draai de draden met het kopergedeelte strak in elkaar.

Stap 8: trek de draden er in de inbouwdoos uit en trek de nieuwe draad mee. Laat ongeveer dertig centimeter uit de inbouwdoos steken en knip de draden daar af.

Stap 9: verwijder nu de hele inbouwdoos uit de muur. Soms is het nodig hiervoor een stuk muur eromheen kapot te slaan met een hamer en beitel.

Stap 10: nu ga je het stopcontact naar beneden verplaatsen. Maak met een gatenboor een rond gat van tachtig millimeter in diameter op de plek waar het nieuwe stopcontact komt, recht onder de plek waar het oude stopcontact zat. Maak het gat iets dieper dan de diepte van de nieuwe inbouwdoos. Hierdoor is er nog ruimte voor cement. Hol het gat uit met een hamer en beitel.

Stap 11: maak met een sleuvenzaag van de oude naar de nieuwe locatie een sleuf in de muur voor de PVC buis. Houd een diepte en breedte van ongeveer twintig millimeter aan, groot genoeg dat er nog ruimte is voor cement. Probeer of de nieuwe inbouwdoos past. De voorkant mag niet uitsteken.

Stap 12: zaag de PVC buis op maat. De lengte is van de onderkant van de huidige PVC buis tot de bovenkant van de nieuwe inbouwdoos. Met een slof maak je de twee buizen aan elkaar. Met wat cement of mortel maak je de nieuwe PVC buis en de inbouwdoos aan elkaar. Zorg dat de inbouwdoos (en de schroefjes) waterpas zit, anders zit je stopcontact scheef.

Stap 13: steek de nieuwe installatiedraden door de nieuwe PVC buis en maak de nieuwe draden aan de tijdelijke draad vast die je in stap 8 bevestigde. Door nu bij de centraaldoos aan de tijdelijke draad te trekken, trek je de nieuwe draden richting de centraaldoos. Laat de draden bij beide uiteinden ongeveer dertig centimeter uitsteken en knip ze af.

Stap 14: monteer het stopcontact in de nieuwe inbouwdoos in de omgekeerde volgorde als dat je hem eruit haalde. 

Stap 15: strip de uiteinden van de draden zodat je de koperen kern ziet. Beschadig het koper niet! Steek de draden bij de inbouwdoos in de juiste gaten totdat ze goed vastzitten of schroef ze vast. Steek de draden bij de centraaldoos in de juiste lasklemmen. Aan de kleuren van de lasklem zie je welke kleur draad waar hoort.

Stap 16: zet de stroom weer aan en controleer of het stopcontact werkt. 

Stap 17: vul de sleuf op met mortel, plaats het afdekraam terug op de inbouwdoos en de eventuele lamp op de centraaldoos.
 

stopcontact verplaatsen

Tips

  • Vertel je huisgenoten dat je de stroom even uitzet. Dan weten zij dat ze hem niet weer onverwachts aan moeten zetten.

  • Maak voor de zekerheid foto’s bij iedere stap, dan weet je later nog hoe het ook alweer zat. Want als je de verkeerde draden op elkaar aansluit, ontstaat er kortsluiting!

  • Gebruik bij de sleuvenzaag een stofafscheider om het stof meteen op te vangen.

  • Laat de installatiedraden opgerold in de doos zitten zodat ze niet in de knoop raken. Je kunt ze vanuit de doos in de PVC buis trekken.
     

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie over een stopcontact verplaatsen.